MozduljRá Budapest! Hallgatói Világfórum a sportról 2020-ban a Testnevelési Egyetemen

By 2018-03-13Hírek, Hírek

Szombaton Lausanne-ban a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) a MEFS-TE pályázatát ítélte a legjobbnak, így Magyarország, Budapest nyerte a világ legnagyobb egyetemi sportról szóló eseményének, a XV. FISU Fórum 2020 rendezési jogát.

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2016-ban azután indította el az egyetemistáknak szóló MozduljRá! kampányát, hogy a mindennapos testnevelés első évfolyamai elérték a felsőoktatást. A MEFS, az ELTE és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közös felmérése szerint 2013-ban a hallgatók mindössze 23,1%-a sportolt eleget, vagyis hetente legalább 3×45 percet. A MozduljRá! kampány elsődlegesen az egyetemisták sportra motiválásáról szól, de kiemelt programja, hogy a felsőoktatási sportszakemberek megismerjék egymás és a világ legjobb gyakorlatait a hallgatók megmozgatásához.

A MozduljRá! keretében a MEFS a Testnevelési Egyetemmel (TE) közösen nyújtotta be pályázatát a 2020-as FISU Fórumra, a 174 országot tömörítő világszervezet Universiade utáni második legnagyobb eseményére. A fiatalokkal és fiatalokról szóló találkozón a FISU hallgató és sportszervező tagjai egyeztetik elképzeléseiket az egyetemi sport jövőjéről, a felmerülő problémákról, és a tapasztalatcserék során követendő példákat és jó gyakorlatokat ismernek meg.

A pályázatot március 3-án délelőtt a FISU legfelső döntéshozó szerve előtt prezentálta dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára és a TE Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője, dr. Kádár Judit. A prezentációt Oleg Matytsin a FISU elnöke és Verena Burk a FISU Oktatási Bizottságának elnöke a pályázók mezőnyéből szakmailag különösen kimagaslónak értékelte, így Ukrajnát magunk mögé utasítva Budapest elnyerte a 2020-as rendezési jogot (Ukrajnának a 2022-es időpontot ítélték oda).

A tervek szerint Budapesten 2020. augusztus 2-6. rendezi meg a MEFS és a TE a FISU Fórumot, ahova 70-80 országból mintegy 400 résztvevő érkezik, akik a tagországok egyetemistái, egyetemi sportvezetők, nemzetközi sportélet képviselő, elismert tudományos szakemberek. A budapesti FISU Fórum tervezett témája az egyetemi sport fejlesztése, az egyetemi vezetők megnyerése a több száz éves hagyományok folytatására, egy modern és színes hallgatói sportkínálat megvalósításának lehetőségei, az élethosszig tartó sportos életmódot támogató egészségvédő testmozgás, és amely kitér az élsport és a felsőfokú tanulmányok összehangolását segítő kettős életpálya modell kialakítására a legtehetségesebb fiataljainknál.

A FISU 174 országot tömörítő világszervezete mindig két Universiade közötti évben szervezi meg fórumát. A közel egy hetes fórumon a sport mellett a kultúra és az oktatás is megjelenik. Az egyetemi sport vezetői, fiatal érdeklődök, szövetségek, egyesületek számára lehetőséget kínál a rendezvény arra is, hogy jobb betekintést nyerjenek a sport világába, annak működésébe, kommunikációjába, irányításába, mindezt különböző előadások, műhelyek keretében.

A megújuló TE és a hazai egyetemi sportélet fejlődése szempontjából egyaránt remek lehetőséget kínál a nemzetközi konferencia megrendezése, a hazai sportélet működésének, módszereinek és eredményeinek bemutatása a világ felé.

A pályázatot támogatta dr. Szabó Tünde Sportért felelős államtitkár, a Magyar Rektori Konferencia, és a HÖOK is.

kép/picture: FISU