Újabb négy évre Balogh Gábor az NDHSZ elnöke

Megtartotta esedékes tisztújító küldöttgyűlését a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ). A döntéshozók egyhangú szavazással újraválasztották tisztségében a szervezetet az elmúlt négy évben elnökként irányító Balogh Gábort, az öttusasport többszörös világbajnok és olimpiai ezüstérmes egykori kiválóságát. A köztestület alelnökévé a küldöttek Prof. Dr. Bács Zoltánt, a Debreceni Egyetem kancellárját választották meg, aki az elmúlt bő egy évben is ezt a pozíciót töltötte be a szervezetben.

Az ünnepélyes eseményen – amelyre a járványügyi helyzetre való tekintettel természetesen elektronikus úton került sor – részt vett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a sport szerepe az egészségmegőrzésben az idei év sajnálatos fejleményei tükrében hatványozottan felértékelődött, így különös jelentőséggel bír, hogy az előttünk álló európai uniós fejlesztéspolitikai ciklusban a sportfejlesztési törekvések kellő hangsúlyt és támogatást kapjanak. Mint elmondta, az élsport fontossága mellett egy olyan sportoló nemzet számára, mint amilyen a magyar, nem szabad háttérbe szorulnia a tömegsportnak, szabadidősportnak, valamint a fiatalokat megszólító, testmozgást népszerűsítő kezdeményezéseknek sem, mert ezek biztosítják nemcsak a versenysportban elért nemzetközi sikereket, de a felnövekvő generációk egészségének megőrzését is.

Mindezen törekvéseknek az elmúlt négy évben aktív részese és mozgatórugója volt az NDHSZ, mint az iskolai-, a felsőoktatási- valamint szabadidősport területén működő szakmai szervezeteket tömörítő, közfeladatot ellátó szervezet. Ahogyan a köztestület újraválasztott elnöke, Balogh Gábor elmondta, továbbra is elsődleges küldetésének tartja, hogy a sport hátországát, tömegbázisát jelentő területeken, az állami sportirányítással szoros együttműködésben megteremtse azokat a lehetőségeket, amelyek hosszú távon képesek biztosítani a szakmai és pénzügyi erőforrásokat úgy az iskolarendszerben, mint a felsőoktatásban vagy a felnőttkorú lakosság körében elvégzendő sportszervezési, népszerűsítési feladatok számára. Az új elnökségi ciklusban a köztestület vezetése épp ezért – az elmúlt évben megkezdett munkát folytatva – kiemelten képviseli és szorgalmazza a köznevelési-, felsőoktatási illetve szabadidősport-fejlesztési elképzelések beillesztését az EU társfinanszírozása mellett megvalósítandó egyes ún. operatív programokba az európai uniós fejlesztéspolitikai ciklus tervezési folyamata során.