Rácáfoltunk a hazai statisztikákra: több mint 900 eseményen mozogtak az Európai Sporthéten

Várakozáson felüli volt a részvétel, és körülbelül háromszor annyi sporteseményt regisztráltak itthon az Európai Sporthét keretében, mint tavaly: több mint 900 rendezvényen mozdult az ország. Mutatjuk, melyek voltak a legaktívabb megyék!

Az Európai Sporthét rácáfolt az aggasztó hazai statisztikákra: bár a magyar lakosság kétharmada (67%) nem sportol még napi 10 percet sem, és a felnőtteknek csupán a 4,5%-a mozog mindennap*, idén közel 400 000-en mozdultak meg az eseménysorozat rendezvényein. A több mint 900 regisztrált hazai esemény között kiemelkedően népszerű volt az Európai Diáksport Napja, a Campus 3Próba és az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja, amelyeken összesen közel 300 000 ember vett részt.
Az eseményekre látogatók találkozhattak Béres Alexandra fitneszedzővel, Baji Balázs gátfutóval, és a FaceTeam akrobatikus kosárlabdacsapatával is, valamint Hozleiter Fanny, vagyis Mosolyka is népszerűsítette a programokat. Az Európai Sporthét nagykövetei egy hónapon át tartó kihívássorozattal is segítettek mozgásra ösztönözni a magyarokat. A kihívásoknak köszönhetően több százan osztották meg sportos pillanataikat a közösségi médiában #beactive jelöléssel, ezzel motiválva ismerőseiket, barátaikat a rendszeres testmozgásra.
A sportesemények az egész országot behálózták: a legaktívabb megyének az események száma alapján végül Békés (több mint 150 esemény), Csongrád (közel 130) és Pest (több mint 90) bizonyult, Budapesten pedig több mint 140 rendezvény segített formába lendülni. A vidéki városokban is mozgalmasan telt a hét: itt a Székesfehérvári Nyitott Tornatermek elnevezésű esemény vonzotta a legtöbb résztvevőt (4500), míg a szolnoki 54. Tiszaligeti Napok 4000 embert mozgatott meg.
Az Európai Bizottság által életre hívott, és itthon a Magyar Szabadidősport Szövetség által koordinált kezdeményezés keretében egyébként idén 32 országban, közel 34 000 rendezvényen több mint 9 millióan élvezték a közös mozgást. A Sporthét szellemiségét a jelenleg is zajló Aktív meeting kihívás viszi tovább, amely sportos munkahelyi megbeszélésekre szólít fel értékes nyereményekért.
Mozdulj te is Európával!
#beactive
#europaisporthet