Óriási siker volt idén is az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja

2017-ben, második alkalommal rendezte meg a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség szeptember 20-án az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját (International Day of University Sport), melyet az UNESCO 2015 novemberében alapított és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) minden tagországában, így Magyarországon is meghirdetett. A nap célja többek között, hogy ráirányítsa a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban, arra, hogy a szellemi felkészültség mellett a fizikai edzettség is ugyanannyira fontos a jövő értelmisége számára.

A világ több mint 100 millió egyetemistájához csatlakoztak a magyar hallgatók is. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség tagintézményei 36 helyszínen szerveztek a nappali tagozatos hallgatók 94%-a, több mint 174 ezer hallgató számára többféle sportágban sportolási lehetőséget ezen a napon. Példamutató módon, 13 egyetemen, illetve főiskolán, összesen a hallgatók 45%-a számára biztosítottak rektori szünetet, így a hallgatók napközben is hódolhattak az egészséges életmódnak.

A Fővárosban a kiemelt központi esemény a Budapesti Egyetemi Sportfesztivál volt, mely a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája koordinációjában, a BME, az ELTE szervezésében valósult meg a Lágymányosi Sportközpontban, ahol a 10 órai megnyitó után a klasszikus sportok mellett, az akadályfutás, a military felkészülés mellett „kollégiumi” sportokat is kipróbálhatták a hallgatók, mint pl. a rekeszmászás és a sörpong. A rektori szünetet kihasználva az Inkluzív Sportnapra is ellátogathattak az érdeklődők, ahol egyedülálló lehetőségként parasportokkal, ismerkedhettek meg az érdeklődők és megváltozott képességű sportoló hallgatókkal próbálhatták ki azokat. Este aerobik ünnep várta az aerobic szerelmeseit, ahol több mint 580 sportoló mozgott a dinamikus zenékre. A 33. 5vö5 5 km-es futás, a hagyományos tradícionális esemény 5 óra 5 perckor startolt az ELTE Északi- és Déli tömbje közötti területről, amely most először az Olimpiai 5Próba sorozat része is volt egyben.

A futás mellett immáron második alkalommal indult a „Jótékonysági Egészségséta”, ahol egy jelképes sétakört tettek az egyetemek vezetői, rektorok, kancellárok, egyetemi és sportvezetők a MEFS vezetése, Prof, Dr. Kiss Ádám MEFS elnökkel az élen. A felajánlásokat ismét a Bethesda Gyermekkórház kisgyermekeinek gyógyíttatására ajánlották fel a résztvevők.