Sikeresen lezajlott a disszeminációs szakmai konferenciánk

By 2021-06-15Hírek, Hírek

A Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség és a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club konzorciumában megvalósuló “Több, mint egy klub” elnevezésű, EFOP-5.2.1-17-2017-00007 azonosító számú projekt megvalósítói 2021. június 02-án, online projekt disszeminációs szakmai konferenciát tartottak.

A rendezvényhelyszínt Debrecenben alakítottuk ki, ahol az előadók személyesen jelentek meg, a résztvevők pedig online csatlakozhattak a MS TEAMS  felületén, de a youtube csatornánkon is élőben lehetett nézni az előadásokat.

Dr. Molnár László, az NDHSZ elnökségi tagja köszöntötte az eseményt online követő vendégeket, tájékoztatást adott a projektben szereplő együttműködő partnerekről és a tapasztalatokról.

Köteles Gábor, a projekt szakmai vezetője előadásában bemutatta a Sports Club for Health szemléletet és a „Több, mint egy klub” társadalmi innovációs pilot projekt legfontosabb kereteit, céljait és tevékenységeit.

Lenténé Dr. Puskás Andrea, projekt szakmai menedzser, a DEAC ügyvezetője bevezetőjében bemutatta a DEAC struktúráját, működését, az instruktorok kiválasztását és toborzás menetét, a mintavétel gyakorlati megvalósítását, majd beszélt a megvalósításról és a tapasztalatokról.

Varga Anett, az NDHSZ pszichológus szakértője a támogató tevékenységeket mutatta be, melyek a motiváció és az elköteleződés fenntartásában segítette a célcsoportot. A programmal kapcsolatban beszélt a bevonásról és a programban tartásról, a tájékoztatásról és az információgyűjtésről. Bemutatta a motiváció külső és belső tényezőit. Kifejtette az edzés és az önértékelés kapcsolatait és az edzők szerepének fontosságát hangsúlyozta.

Várhegyi Attila, az NDHSZ sportszakmai szakértője bemutatta az egészség védelme érdekében gyakorolható sportokat és sportágváltozatokat, a sport biológiai, érzelmi, mentális, érzelmi, társadalmi és gazdasági hatásait. A mozgásprogramok kialakításánál a progresszivitás elvét emelte ki. Bemutatta az egyes mozgásforma típusok egészségre gyakorolt hatásait, pszichológiai potenciálját. Beszélt a túlsúlyosak, idősek és a kismamák sportolásának hatásairól és a javasolt mozgásformákról. Részletesen beszámolt a kutatás módszertanáról, annak eredményeiről és az azokból levonható következtetésekről.

Dr. Lacza Gyöngyvér, egyetemi docens előadásában áttekintette a fogalmakat és az ideális instruktor, rekrációs szakember jellemzőit. Bemutatta a kompetencia jellemzőit és összetevőit. Jellemezte a jó edző, instruktor képességeit, készségeit, tudását, attitűdjeit, felelősségét és autonómiáját. Korcsoportokra bontva jellemezte a korosztályok egyedi motivációit, a testmozgás célját és a hazai sportklubok viszonyát a szabadidősporttal, valamint tájékoztatást adott az elérhető képzésről, annak tematikájáról.

Dr. Molnár László, az NDHSZ elnökségi tagja a Sportklubok az Egészségért Program jövőképéről beszélt prezentációjában. A múltidézés és a szakpolitikai és szakmai előzmények bemutatása után az európai és magyar projektről adott tájékoztatást. Beszélt a célokról, a társadalmi innovációkról és a lehetséges jövőképről, az adaptációról. Ezt követően a magyarországi lehetőségeket és azok finanszírozási lehetőségeiről beszélt, valamint a következő időszak tennivalóit vázolta fel.

Prof. Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja bemutatta a DEAC eredményeit a sport ökoszisztéma szemszögéből, beszélt a fő és stratégiai célokról, a kommunikációs stratégiáról. Bemutatta a klub által 102 év alatt elért eredményeket, a klub jelenlegi felépítését, az egyetem és a város együttműködését a klubok működésében, a sportlétesítményeket és azok hasznosításának lehetőségeit és a jövő kihívásait.

 

A szakmai konferencia visszanézhető erre a linkre kattintva