Sportklubok az egészségért nemzetközi projekttalálkozó

2022. április 6-án a Sportklubok az egészségért (Sports Clubs for Health) 2020-22-es projekt partnerei eredményes találkozót tartottak Zágrábban, amelyen 13 országból 19 szakértő vett részt, köztük a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség képviselője is.

A nemzetközi Erasmus+ Együttműködési Partnerség keretében megvalósuló projekt (Creating Mechanisms for Continuous Implementation of the Sports Club for Health Guidelines in the European Union) célja, hogy növelje a sportban és a testmozgásban való részvételt az EU-ban azáltal, hogy arra ösztönzi a sportklubokat és egyesületeket, hogy tevékenységeik során alkalmazzák a Sportklubok az egészségért vezérelveket.

A nemzetközi projektcsapat interaktív online tanfolyamot dolgozott ki gyakorlati ajánlásokkal, amelyek abban segítik a sportklubokat, hogy bővítsék egészségfejlesztő testmozgás szolgáltatásaik számát és minőségét. A tanfolyam ingyenes és 25 nyelven elérhető, indulása óta közel 2000 felhasználó végezte el Európa-szerte.

A Sportklubok az egészségért megközelítés elfogadására és használatára vonatkozó gyakorlati ajánlásokat a közelmúltban egy dedikált kiadványban is összefoglalták.

2021 novemberében a projektcsapat szimpóziumot is szervezett sportklubok és egyesületek számára, amelyen 116 résztvevő vett részt.

A projekt keretében még dolgoznak sportklubok az egészségért fókuszú országadatlapokon, amelyek 36 európai ország egészségfejlesztő testmozgással kapcsolatos jelenlegi helyzetéről tartalmaznak adatokat; valamint a sportklubok az egészségért témához kapcsolódó kezdeményezések európai adatbázisán. A közeljövőben újabb szimpózium rendezése is várható.

A „Sports Club for Health” projektről további információk találhatók a www.scforh.org oldalon és a @SCforH Twitter oldalon.