Az egészségorientált sportklub modell felé vezető út Magyarországon – nemzetközi kitekintés 2.

By 2018-09-26Hírek, Hírek

A „Több, mint egy klub” projekt az egészségfejlesztő testmozgás szemléletének innovatív kidolgozásán és terjesztésén dolgozik. Célja egy adaptálható modell létrehozása, amely a Sport Clubs for Health (SCforH) modellt is felhasználva a sportegyesületek szervezeti megújulásán alapszik. A társadalmi innovációs projekt eredményeként a sportklubok szervezett formában, szakmai felügyelet mellett, egészségtudatos testedzési lehetőséget és kapcsolódó szolgáltatásokat kínálnak széles körben.

A társadalmi innováció kidolgozása során az Sport Clubs for Health (SCforH), a „Sportegyesületek az egészségért” finn modell beható tanulmányozása mellett a projekt szakmai irányító testülete párhuzamosan vizsgálja az európai országok más hasonló gyakorlatait. A projekt jelen szakaszáig a francia modell vizsgálata zajlott le. A Francia Olimpiai Bizottság (FOB) vezetésével több mint 50 francia sportági szakszövetség végezte el sportágának egészségpotenciál elemzését, amelyek első sorban nem a primer prevenció területére fókuszálnak, hanem az ún. tercier prevencióra (kialakult betegségek tovább súlyosbodásának megelőzése). A francia modell ugyan még nem valósult meg Franciaország teljes területén, azonban egyes régiókban vannak jó példák arra, hogy a háziorvosok bizonyos betegségek esetében valamilyen mozgásformát is javasolnak (Mozgásgyógyszer mozgalom). A betegek a testmozgást az erre minősített sportklubokban végezhetik. A minősítést a FOB végzi azon kritérium alapján, hogy az adott klub biztosítja-e a sportágak adott betegségtípusra adaptált gyakorlásának lehetőségét.

A francia modell jelentőségét nem vitatva a „Több, mint egy klub” projekt, a DEAC által kínált sportmozgások tekintetében elsősorban a primer prevenció területére koncentrál.