ELÉRHETŐK A LEGFRISSEBB ORSZÁGJELENTÉSEK AZ EGÉSZSGÉVÉDŐ TESTMOZGÁS TERÜLETÉN

By 2018-09-24Hírek, Hírek

2018 tavaszán dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetséget mint sportköztestületet jelölte ki tagállami koordinációs mechanizmusként az egészségvédő testmozgás (health-enhancing physical activity – HEPA) területén. A HEPA koncepciója évek óta meghatározó szakpolitikai megközelítés az európai uniós sport szakpolitikában, mely kapcsán a legfontosabb indikátorokat a Tanács egészségvédő testmozgás ágazatközi előmozdításáról szóló ajánlása tartalmazza.

Az NDHSZ vállalta, hogy koordinációs feladata körében technikai segítséget nyújt a magyarországi HEPA nemzeti kapcsolattartó pontok, Veress Réka és dr. Kulisity István munkájához, akik a többi európai uniós tagállamhoz hasonlóan az Európai Bizottsággal és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve, háromévente gyűjtik össze a magyaroroszági információkat az érintett ágazati szereplők bevonásával.

A többhónapos adatgyűjtő és -elemző munka egyik mérföldköve az volt, hogy az NDHSZ az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen látta vendégül a nemzeti kapcsolattartó pontokat 2018 júniusában Budapesten, melyről korábban már beszámoltunk. Az akkori találkozón a nemzeti kapcsolattartó pontok az országjelentés tervezeteket egyeztették, melyek a napokban – immáron végleges formában – láttak napvilágot az Európai Bizottság hivatalos oldalán. Az aktuális magyarországi körülményeket és állapotokat feldolgozó ún. country factsheet szintén itt érhető el, illetve már elérhető honlapunk dokumentumtárában is.